Beskrivelse
Distriktet
Contra Costa County ligger øst for San Francisco og er et af de ældste vindistrikter i Californien, med vinstokke som i dag er over 120 år gamle. Takket være floderne Sacramento og San Joaquin i nærheden, består jordbunden mest af sand. Det giver gode betingelser til vinstokkene, som skyder deres rødder dybt nede i jorden og desuden er beskyttet mod vinlusen phylloxera, som ikke klarer sig i sandet.
Dagene er ret varme og nætterne kolde – takket være kølige vinde fra San Francisco Bay og Suisun Bay – og disse temperaturskift sikrer en lang modning med ret intense, med også delikate og aromatiske vine til følge. Her finder man ældre vinstokke med Zinfandel, men også Mourvèdre, Carignan. Syrah og endda Cabernet Sauvignon, som oprindeligt blev plantet af italienske og portugisiske tilflyttere.
Producenten
Fred Cline grundlagde Cline Vineyards nær Oakley i 1982 og fortsatte således i sin bedstefar, Valeriano Jacuzzis, fodspor. Efter fire år fik han følgeskab af sin kældermester-bror Matt, og de to pionerer har siden arbejdet på at udvikle det, man i dag ofte kalder ”den amerikanske Rhônestil”. I 1991 blev produktionsfaciliteterne flyttet fra Oakley til Sonoma Valley (Carneros) på en ny ejendom, der udgør et areal på 140 ha. Stedet blev specielt udvalgt pga. sit kølige klima, der giver gode betingelser for de tilplantede druer: bl.a. Syrah, Viognier, Marsanne og Roussane.
Omtanken for naturen og bæredygtighed i produktionen er noget, der prioriteres højt på ejendommen. På taget af produktionslokalerne er installeret et stort solcelleanlæg, der leverer det meste af den strøm, man bruger på stedet. Alt vand hentes fra egen boring, og den del som bruges i vinproduktionen, efterbehandles i eget rensningsanlæg. I de forskellige vinmarker er der anlagt store vandreservoirs, som samler regnvandet og forsyner de drypvandingsanlæg, der er udlagt i markerne (drypvanding betyder en vandbesparelse på ca. 90%). Cline Cellars bruger kun miljøgodkendte stoffer til bekæmpelse af sygdomme og insekter. Siden 2000 har produktionen fulgt de bæredygtige regulativer, som er defineret af ”The Green String Way” (Green String Farm).
Produktet
Ancient Vines Zinfandel laves på druer, som hovedsageligt (92%) stammer fra Clines ældste vinstokke i Contra Costa County. Resten af druerne hentes i Lodi County. Vinen indeholder 90-100% Zinfandel, men i nogle årgange også en smule Petite Syrah, Carignane og Syrah. De mere end 100 års gamle vinstokke er dyrket uden kunstig vanding og producerer hvert år druer af forbavsende høj kvalitet. Druerne er næsten alle afstilkede og bliver derefter skånsomt mast for at tillade så mange hele bær som muligt i mosten, noget som tilfører vinen større frugtkarakter. Gæringen foregår på rustfri ståltanke og efter presningen bliver vinen modnet i ca. 7 måneder på små fade af amerikansk eg (medium brændt, ca. 35% nye).
I Ancient Vines Zinfandel finder man nuancer af solbær, hvid peber, krydderier, kaffe og chokolade. De optimalmodne druer giver vinen en utrolig koncentration i munden. Opholdet på nye og brugte fade giver et flot modspil til frugtsødmen og giver vinen god harmoni. Server den til svinekød, fjerkræ, kalv eller til gryderetter – med eller uden kød.