Beskrivelse
Denne rumænske vin er lavet på den sjældne druesort Feteasca Regala. Drik den gerne køligt som aperitif eller tilbehør til retter med fisk eller skaldyr.
En af Rumæniens mest lovende druesorter hedder Feteasca Regala. Det betyder ordret oversat Den Royale Jomfru. Sorten har vist stor alsidighed og er i stand til både at levere utroligt charmerende hvidvine, der er beregnet på at blive drukket unge, og mere robuste, ambitiøse hvidvine, der kan udvikle sig positivt i kælderen gennem adskillige års lagring. Denne alsidighed udforsker La Sapata yderligere med vinen her, der er en orangevin lavet på Feteasca Regala.
Orangevin er meget kort forklaret en vin, der er lavet som rødvin, men på grønne druer (hvidvinsdruer). Når grønne druer vinificeres, som var det rødvin, betyder det groft sagt, at vinen laves med lang maceration på skaller, kerner og stilke – både inden, under og efter gæringen. Maceration er meget enkelt det, at man lader skaller, kerner og eventuelle stilke forblive i saften i stedet for at fjerne dem, så farve- og garvestoffer (tannin) optages i saften i stedet for at blive fjernet. Ved produktion af normal hvidvin fjerner man skaller/kerner/stilke for netop at undgå farve og garvestoffer. Ved produktion af orangevin ønsker man at få farven og tanninen fra skallerne med. Vinen her er fremstillet med 6 måneders maceration på skaller og kerner.
Farve: Smuk orangegylden rav.
Duft: Wow, voldsomt forførende næse med en næsten højaromatisk karakter. Dufter af blomsterbed, alle regnbuens roser, provencalsk pot pourri, abrikoser, ferskner, litchi, noget friskt og løftende citrus og til sidst også lidt sort bergamotte. Meget sammensat næse som man kun kan begejstres over.
Smagsnoter: Smagen byder på lidt af en kontrast til næsen. Smagen fremstår mere typisk orange med tydelig struktur fra tanninen og er fyldigere og mere ”seriøs” end næsen lægger op til. Eftersmagen er lang med både en næsten saltet mineralitet, tannin og den typiske orangevinsnote af bergamotte. Iblandt alt dette er der selvfølgelig også noter af alle de modne frugter, bær og blomster som man fandt på næsen, men i langt mere afdæmpet grad.
Serveringsforslag: Meget alsidig i sin anvendelse. Serveres gerne let afkølet ved 10-12 grader som aperitif eller til fisk, fjerkræ.